banner1

Något skoj & något tragiskt

För att bespara besökare från en massa tjafs kring vår ras och våra hundar, hundhållning och uppfödar beslut så vill jag börja med att berätta att vi i helgen har parat Dingla och Zakk. Två bra parningar och vi håller tummarna för att få se några avkommor just efter dessa två. De matchar varandra så bra! Nu får Ni gärna kika runt på mina andra sidor en stund.........Det som kommer nu kan bli väldigt tröttsamt för vem som. Att inte somliga lär sig att de matar mig med energi?

 

Igår pågick det tydligen en diskussion på Facebook angående ED belastade avelsdjur, men inlägget med ca 30 kommentarer försvann lika fort som tydligen hade halkat dit. Måste ha varit ett misstag att någon med den "positionen" (det är väl vad hon själv tror), lägger sig i andra uppfödares beslut!? Det fanns tydligen också nåt geni som tyckte att man minsann skulle namnge de människor som lånar ut sin hane till ED belastad tik!?

Jag har funderat fram och tillbaks om man ens ska lägga energi på att kommentera ett sånt inlägg, men inser då också ganska snabbt att dessa människor INTE TILLFÖR något positivt till våra avelsprogram. Vad jag vet så har vi kämpat länge och noga i Sverige med att bekämpa både HD & ED och idag så anser nog de flesta att ED1 inte är tillräckligt för att välja bort avelsdjur med många andra bra egenskaper och mycket bra kvaliteter.

Om exempelvis en grymt snygg, trevlig, stabil tik är friröntgad HD och råkar ha ED0/1, ska man då välja bort henne när hon dessutom har avkommor tidigare med mycket bra röntgenresultat?? Är det bättre att låna ut sin hane till "grannen"? Den tiken är friröntgad men extriört håller hon inte måtten och hon är både rädd, ängslig och har då och då visat aggressivitet, speciellt då mot små barn och damer på cyklar. Den tiken råkade ju få ett VG på en liten utställning nånstans och tur var det för under hennes allra första utställning så högg hon domaren........OBS! Detta är bara ett ex, men det är ju tyvärr så det går till.

 

Geniet på Facebook som tyckte att man skulle namnge ex de hanhundsägare som lånar ut sina hanar till en tik med ED1, VAD TÄNKTE DU DÄR??? Tror Du inte att seriösa uppfödare står för sitt avelsprogram? Tror Du en seriös uppfödare undanhåller information om föräldradjuren till sina valpköpare? Tror Du att det finns nån sorts tanke, statistik eller annat som talar FÖR denna parning/combination? All info hittar man ändå på Skk, så varför skulle en uppfödare hålla detta hemligt? Hur tror Du att avelsarbetet ser ut runt om  Europa? Vem och/eller vad skulle sköta registreringen av att sitta och namnge någon som inte gjort något fel? Fråga nu Dig själv.....Bryter dessa uppfödare verkligen mot några regler? Får man lov att registrera avkommorna hos Skk?

 

Herregud, när ska människor lära sig att sköta sitt eget?

 

Oj, nu höll jag på att glömma........Jag har lånat ut min ena hane till en grymt snygg, välbyggd, välkroppad, rastypisk, vacker, trevlig, lugn, stabil och snäll tik och jag heter Mia..........

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-